Spørgsmål og svar om Leerdammer®

Er Leerdammer® laktosefri?
Ja, Leerdammer® er en laktosefri ost. Mange bliver overraskede over at få at vide, at Leerdammer® er en naturligt laktosefri ost. Det skyldes, at al naturligt forekommende laktose (og det er ikke ret meget) hældes væk med vallen, og at den resterende laktose omdannes til mælkesyre af mælkefedterne under modningsprocessen. Uafhængige tests viser, at den tilbageværende laktose er mindre end <0,1g/100g, hvilket i praksis betyder laktosefri. Læs mere her
Er Leerdammer® glutenfri?
Leerdammer® er en naturlig ost, og der tilsættes ikke gluten i produktionsprocessen. Vi tester ikke rutinemæssigt for gluten, så derfor kan vi ifølge loven ikke hævde, at osten er fuldstændig glutenfri. Vi kan dog sige med sikkerhed, at vi ikke tilsætter gluten.
Hvad betyder Leerdammers ’fritgående græsningsløfte’?
Kort fortalt betyder det, at vi vil det bedste for vores køer. Der findes ingen officiel betegnelse for ’fritgående ost’, men for os betyder fritgående græsning, at køerne får lov til at nyde det frie liv på de hollandske græsgange i mindst seks timer om dagen, 120 dage om året, fra forår til efterår. Om vinteren, og på visse andre tidspunkter, er et skur eller en hyggelig stald mere behagelig for dem. Læs mere om vores fritgående græsningsløfte
Bliver køerne passet ordentligt?
Alle vores 1.200 partnerbønder er nøje udvalgt og skal overholde de retningslinjer og protokoller, der er fastsat af de hollandske myndigheder. Derudover arbejder vi tæt sammen med vores partnerbønder og har udviklet yderligere retningslinjer for at hjælpe dem med at overvåge og øge køernes velfærd. Disse retningslinjer dækker alt, hvad der angår køernes velfærd – hvor de opstaldes, hvad de spiser, hvordan sygdom behandles. (Klik her for at læse mere om vores dyrevelfærd og fritgående græsningsløfte)
Er ost nærende?
Ost kan spille en nærende rolle i en sund kost og velafbalanceret livsstil. Leerdammer®-ost er naturligt rig på protein og calcium. Protein bidrager til at vedligeholde knogler og muskelmasse. Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af tænder og knogler.
Er Leerdammer®-ost behandlet?
Nej. Osten fremstilles i en traditionel osteproces med kun fire ingredienser – mælk, salt, mælkesyre, mikrobiel løbe. (Læs mere om, hvordan Leerdammer®-osten bliver så lækker – klik her)
Hvad med salt?
Salt er en vigtig del af en traditionel osteproduktionsproces. Salt spiller en central rolle i at fremme de gode mælkesyrer og eliminere de dårlige. Salt er med til at få smagen til at udvikle sig og fungerer desuden som et naturligt konserveringsmiddel, der gør osten sikker at spise.